-->

Nyheder

21. Januar 2020

Vi må ikke glemme historien

Johannes Lollesgaard og Søren Rabenhøj har begge en lang militærkarriere bag sig og er i dag frivillige på Fyns Militærhistoriske Museum.
Foto: De to pensionerede majorer Johannes Lollesgaard og Søren Rabenhøj var med til at vise forsvarsminister Trine Bramsen (S) rundt i lokalerne, der er ved at blive forvandlet til Fyns Militærhistoriske Museum. Foto: Heidi Lundsgaard
Tekst: Marlene Grøftehauge, journalist

Malerbøtter og værktøj ligger spredt ud mellem gulvlægterne i huset, der i løbet af foråret skal indvies som Fyns Militærhistoriske Museum i Odense i helt nyrenoveret form.

 

På væggene er der smukke dæmpede røde, grønne og blå farver, og selv om der stadig er nogen vej til det færdige resultat, er pensioneret major Johannes Lollesgaard begejstret.

 

– Ja, vi gamle officerer havde jo nok valgt hvide vægge, griner han, mens han og en gruppe andre nøglepersoner omkring museet viste rundt og gav forsvarsminister Trine Bramsen en orientering mandag den 20. januar.

 

Johannes Lollesgaard og Søren Rabenhøj er begge fyldt 80 år og har en lang militærkarriere bag sig. Da de gik på pension, havde ingen af dem imidlertid lyst til at slippe militærverdenen. Og løsningen lå lige for: De blev en del af den frivillige flok omkring muséet. Her er Søren Rabenhøj kustode, sekretær og altmuligmand, mens Johannes Lollesgaard sørger for at søge fonde og skabe kontakt til erhvervslivet. For der er brug for mange midler til opbygningen af et moderne museum.

 

Cykelture er et tilløbsstykke

– Jeg synes, det er så vigtigt, at den unge generation får kendskab til krigs- og militærhistorie. Vi må ikke glemme historien. Og for at forstå fremtiden skal vi kende fortiden, fortæller Johannes Lollesgaard og tilføjer, at hans frivillig-kollega pensioneret kaptajn O. V. Pedersen de seneste somre har arrangeret cykelture rundt i Odense med stop ved krigshistoriske steder.

 

– Det er et kæmpe tilløbsstykke. Der kommer gerne 50 mennesker, og det er typisk unge, fortæller han.

 

Foto: Søren Rabenhøj (tv.) er kustode, sekretær og altmuligmand på Fyns Militærhistoriske Museum, hvor Johannes Lollesgaard sørger for at søge fonde og skabe kontakt til erhvervslivet. Foto: Heidi Lundsgaard

Søren Rabenhøj mistede sin kone for fire år siden, og i sygdomsperioden og efter hendes død har den frivillige tjans haft enorm betydning.

 

– Kammeratskabet er fantastisk. Vi har så mange minder og så meget liv, vi er fælles om. Vi kender hinanden ind til benet, siger Søren Rabenhøj, der glæder sig til få hul på kustodetjansen igen, når museet står helt nymalet og færdigt. Så skal han nok være klar – naturligvis med den militære præcision, som er en del af både hans og de andre frivilliges soldater-dna.

 

Fyns Militærhistoriske Museum

Den gamle Odense Kaserne er blevet den nye ramme om Fyns Militærhistoriske Museum. Tidligere har museet levet en omskiftelig tilværelse på mange forskellige adresser i byen.

 

Der er blevet pillet flere lag linoleum af gulvet, ligesom tapeter fra mange år er revet af. Farvesætningen med tertiære farver er udvalgt og komponeret af en lokal indretningsarkitekt.

 

Museets er finansieret med to millioner kroner på finansloven sidste år, men mangler stadig midler til at føre de mange drømme for stedet ud i livet.

 

Det er planen, at museet også skal fungere som kulturelt samlingssted – blandt andet med en foredragssal.

 

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke vises. Påkrævede felter er markerede *