-->

Nyheder

21. Juli 2020

Sommerens bedste bøger

Vi har spurgt en håndfuld officerer og akademikere, hvad de læser i løbet af deres ferie - måske kan du blive inspireret.
Foto: Bud på sommerferielæsning. Collage: think creative
Tekst: Anders Højer Rømeling, journalist

Kenneth Pedersen, generalløjtnant og chef for forsvarsstaben

 

Jeg har kig på to bøger til sommerlæsningen. Den første er ”Jerusalem” af Simon Sebag Montefiore. Det er en meget velskrevet og velresearchet gennemgang af Jerusalems historie fra begyndelsen til nutiden. Jeg har læst den før, men da Jerusalems historie i høj grad er Mellemøstens historie, tåler den absolut en genlæsning. Jeg er en stor fan af forfatteren og kan også varmt anbefale hans bøger om de russiske zarer og om Josef Stalin.

 

Den anden bog, jeg vil læse i ferien, er Tom Hollands ”In the Shadow of the Sword”. Jeg har fået den anbefalet som et værk, der beskriver Islams begyndelse og det arabiske imperiums tidlige historiske udvikling. Jeg læser helst historie og biografier, hvilket ofte er en hjælp til at forstå nogle af de dynamikker, der også den dag i dag påvirker international sikkerhedspolitik og strategi.

 

Peter Viggo Jakobsen, ph.d. og lektor ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet og Center for War Studies, Syddansk Universitet

 

Det, jeg tager med i sommerhuset, er ikke en bog, men en ph.d.-afhandling. Ved et tilfælde fandt jeg fornylig en afhandling om amerikanske generaler. Jeg var egentlig på jagt efter artikler om militær strategi skrevet af major Matthew L. Cavanaugh fra den amerikanske hær, men det viste sig, han i 2018 skrev en afhandling om succesfulde amerikanske generaler og kilden til deres succes. Ph.d.-afhandlinger er ofte overfyldt med teori og metode og pænt ulæselige. Lidt bladren viste dog hurtigt, at det ikke var tilfældet her. Cavanaugh angriber emnet på en original, velgennemtænkt og letforståelig måde. Målet er at forstå, hvad der skaber en stor general, og metoden er historiske analyser af tre store amerikanske generaler: George Washington under Den amerikanske uafhængighedskrig, Ulysses S. Grant under Den amerikanske borgerkrig og Dwight Eisenhower under Anden verdenskrig).

 

Du kan finde Cananaughs ph.d.-afhandling her:

http://centaur.reading.ac.uk/82827/1/21804177_Cavanaugh_thesis.pdf

 

Line Bonde, kaptajn og pilot i Flyvevåbnet

 

Som hjemmemor med midlertidig bopæl nær Washington i USA må jeg nok erkende, at jeg ikke bruger så meget tid på sikkerhedspolitik eller bøger om det danske forsvar. Men den bog, jeg læser henover sommeren, kan stadig være en interessant sommeranbefaling: “Hjernesmarte børn” af Anette Prehn hjælper voksne med at forstå (barne)hjernens logik, og derved kan man styrke børnene i at lære nyt, håndtere nye udfordringer og forandringer, regulerer følelser og mestre livet.

 

Faktisk er der ikke så langt fra børneopdragelse til ledelse, og jeg har brugt mange af bogens metoder og logikker i forbindelse med mit sidste job som næstkommanderende i Mission Support på Fighter Wing Skrydstrup.

 

Søren Nørby, marinehistoriker ved Institut for Militærhistorie, -kulturforståelse og Krigsteori på Forsvarsakademiet

 

Min sommerferie skal ikke bruges så meget på at læse andres bøger, men på at færdiggøre min egen. Til september udkommer min bog, ”Hverken ubesindig eller frygtsom – Dramatiske beretninger fra Flådens historie”. Titlen har jeg lånt fra den danske admiral Niels Juels, hvis motto lød ”Nec temere, nec timide” (hverken ubesindig eller frygtsom).

 

Bogen fortæller om 11 dramatiske beretninger fra den danske flåde: Fra kampen mod algeriske korsarer i 1700-tallet til Anden Verdenskrig og vor tids indsatser mod pirater ved Afrikas Horn. Med deres egne ord fortæller søofficerer og orlogsgaster, hvordan de oplevede kampene på kanondækket, på broen, i riggen og i maskinrummet.

 

Kenneth Starskov, oberstløjtnant og stabschef i Hjemmeværnet Landsdelsregion Øst

 

På grund af mit nye job som stabschef og med corona, der ramte os for fuld kraft her i foråret, har jeg ikke læst så meget det seneste år. Min læsestrategi er derfor at læse de kortere bøger, jeg allerede har stående i reolen, så jeg kan få min læselyst genstartet.

 

”Why Courage Matters” af John McCain: Fordi soldaters og embedsmænds personlige mod er vigtigere end nogensinde.

 

”Start With Why” af Simon Sinek: Jeg prøver selv at lede gennem formålet med opgaven, og bogen giver masser af inspiration til dette.


”The Road to Characteraf David Brooks: Ordentlighed skal være en utvetydig guide for mit virke som soldat og officer.


”The Subtle Art of not Giving a F*ck” af Mark Manson: En bog om ikke at lade andres meninger styre, men at gå efter det, der er vigtigt for dig.


”Getting Things Done” af David Allen: Fokus på effektivitet i en tid, hvor der er rigtig mange opgaver og ikke nok tid.

 

”The Starfish and the Spider” af Ori Brafman og Rod A. Beckstrom: En bog om at opbygge og udvikle organisationer, der kan arbejde decentralt og formålsorienteret.

 

 

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke vises. Påkrævede felter er markerede *