Log in på Mit HOD:

Nyheder

11. Marts 2020

Rettigheder i Coronarelaterede sager

OPDATERES: Vi får mange spørgsmål om ansættelsesretlige forhold i forbindelse med COVID-19. Du kan finde nogle af svarene her, og vi opdaterer løbende.
Tekst: Steen Gøtsche, konsulent

Hvordan skal arbejdsgiver forholde sig til medarbejdere, der sygemeldes med COVID-19?
Sygdom er lovligt forfald. Det er derfor de sædvanlige regler for sygefravær, der gælder. Medarbejdere, der sædvanligvis har ret til løn under sygdom, har også ret til løn under sygdom i denne situation.

 

Hvordan skal arbejdsgiver forholde sig, hvis en medarbejder sættes i forebyggende karantæne?

Hvis en medarbejder af sundhedsmyndighederne eller af egen læge, sættes i forebyggende karantæne, vil der være tale om lovligt forfald, og vedkommende vil have ret til fuld løn.

Hvis det er arbejdsgiver, der sætter en medarbejder i karantæne, svarer det til, at det er sundhedsmyndighederne eller egen læges beslutning, og dermed er der tale om lovligt forfald med ret til løn.

 

Hvordan skal arbejdsgiver forholde sig til de øvrige medarbejdere, hvis en medarbejder sygemeldes med COVID-19?

Arbejdsgiver bør kontakte Styrelsen for Patientsikkerhed med henblik på at afklare, hvilke foranstaltninger der skal tages. Hvis sundhedsmyndighederne vurderer, at en eller flere medarbejdere skal hjemsendes i forebyggende karantæne, har disse medarbejdere ret til fuld løn under karantænen.

 

Skal jeg arbejde, hvis jeg er sendt hjem men ikke er syg?

Hvis en medarbejder ikke er syg, men alene er i forebyggende hjemmekarantæne, kan arbejdsgiver pålægge medarbejderen at arbejde hjemme, såfremt det er muligt for medarbejderen at varetage arbejdsopgaverne hjemmefra.

 

Kan jeg blive pålagt at afholde ferie eller afvikle friheder, når jeg er sendt hjem fra arbejde?

Ja, hvis du ikke kan arbejde hjemmefra eller ikke har nok arbejde til at fylde hele arbejdstiden. Parterne på statens område har indgået en aftale om anvendelse af op til 5 feriedage, særlige feriefridage eller afspadsering under COVID-19.

Om du kan arbejde hjemmefra afgøres af arbejdsgiver, og hvis du skal afvikle frihed, afgøres det i dialog mellem medarbejder og arbejdsgiver hvilken type frihed, der skal anvendes og hvornår.

Omsorgsdage og eventuelt aftalte seniordage kan kun anvendes, hvis medarbejderen selv ønsker det.

 

Kan jeg blive pålagt at afholde mere ferie, når jeg allerede har afviklet friheder efter den 13. marts 2020?

Hvis du har afholdt ferie efter den 13. marts, så tæller det med i de 5 dage, og du kan ikke i perioden pålægges at afholde yderligere frihed ud over de 5 dage.

 

Hvis du har ansættelsesretlige spørgsmål, der relaterer til Coronavirus COVID-19, så ring til konsulenterne i HOD. Hovednummeret er 33 15 02 33

 

 

 

2 kommentarer om "Rettigheder i Coronarelaterede sager"

 1. Casper Thaarup siger:

  Kan arbejdsgiver tvinge en til at bruge ferie eller omsorgstimer ved forebyggende karantæne?

  Ved lovligt forfald er der så tale om afvikling af friheder eller sygdom?

  1. Konsulent Steen Gøtsche siger:

   Hej Casper,
   Nej, det kan arbejdsgiver ikke. Jævnfør FPS vejledning i ansættelsesretlige spørgsmål i relation til COVID-19 fra 12. marts 2020:
   ”Allerede varslet ferie og afvikling af friheder gennemføres som planlagt. Hvis du ikke
   allerede har planlagt ferie og friheder, vil du ikke blive varslet om afholdelse af ferie eller
   afvikling af friheder.

   Såfremt du ønsker at afholde ferie eller andre friheder skal det ske efter aftale med nærmeste
   leder/chef.”

   Den tolkning er HOD enig i.

   Hvis lovligt forfald er, fordi du er syg, så skal du melde dig syg. Hvis det er, fordi du er sendt hjem af arbejdsgiver, er der hverken tale om afvikling af frihed eller sygdom. Så arbejder du hjemme, hvis det er muligt, og så registrerer du arbejdstid som normal tjeneste. Hvis du ikke kan arbejde hjemme, skal din normale arbejdstid registreres som tjenestefri med løn. I begge tilfælde vil din tjeneste være normopfyldende for dagen.

   Konsulent Steen Gøtsche

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke vises. Påkrævede felter er markerede *