-->

Nyheder

05. September 2017

Kommandanten gør klar til flagdag

Tirsdag er det Flagdag for Danmarks udsendte. For Kastellets kommandant, major Allan Bo Petersen, er flagdagen noget særligt.
Foto: Kommandant, major Allan Bo Petersen, og sikkerhedsofficeren, seniorsergent Jakob Dyhr, igang med forberedelser på Kastellet. Foto: Lars Bo Axelholm
Tekst: Lars Bo Axelholm, journalist

Tirsdag er det Flagdag for Danmarks udsendte, og traditionen tro er der parade, taler og kransenedlægning ved Monumentet over Danmarks internationale indsats i Kastellet. For Kastellets kommandant, major Allan Bo Petersen, er flagdagen noget ganske særligt.

 

”Hvordan er det nu, at de stole skal stå i VIP-teltet…?” Sikkerhedsofficeren i Kastellet griber sin mobiltelefon og ringer til en livline.

 

”Vi har selvfølgelig stolene klar til Kronprinsparret. Men hvordan er det nu, at stolene skal stå bag ved?” lyder spørgsmålet i telefonen.

 

Kommandanten i Kastellet, major Allan Bo Petersen, er i færd med at inspicere forberedelserne til årets flagdag, hvor området ved monumentet på Kastellet selvfølgelig skal fremstå knivskarpt. Sammen med sikkerhedsofficer seniorsergent Jakob Dyhr skal der blandt 1.000 andre detaljer også styr på opstillingen af stolene i VIP-teltet, og nu er der pludselig opstået tvivl om, hvor mange stole der skal være i hver række.

 

Kronprinsparret, forsvarsministeren, udenrigsministeren, forsvarschefen, rigspolitichefen, direktøren for Beredskabsstyrelsen, formanden for Folketinget samt en lang række andre repræsentanter for det officielle Danmark deltager tirsdag den 5. september sammen med veteraner og deres pårørende ved paraden og kransenedlægning på Kastellet. Der kommer kort sagt fint besøg, og det ser ikke godt ud, hvis en VIP er nødt til at stå op.

 

– Det værste, der kan ske, er, at det står ned i stænger, men det kan vi ligesom ikke gøre så meget ved, ud over selvfølgelig at sørge for, at der er telte opstillet, siger Allan Bo Petersen, mens der kommer styr på, hvordan stolene i VIP-teltet skal stå.

 

Forberedelserne til flagdagen har stået på i et godt stykke tid. Faktisk blev det første koordinationsmøde afholdt helt tilbage i marts, så majoren er overbevist om, at han sammen med sine nærmeste medarbejdere har forberedt sig så godt, som det er menneskeligt muligt. For eksempel bliver også vågeilden, der brænder evigt ved monumentet, efterset her dagen før den store dag.

 

– Vågeilden kan godt gå ud, hvis det virkelig er skybrud, men så har vi vores tekniker klar på standby. Men nu får vi lige flammen tjekket for en sikkerheds skyld, nogle folk har desværre en underlig trang til at smide forskellige ting derned, fortæller kommandanten.

 

Foto: Major Allan Bo Petersen ved den evige flamme i monumentet, der blev officielt indviet på Flagdagen mandag den 5. September 2011 af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II. Foto: Lars Bo Axelholm

Rundt om ved monumentet er gartnere også i gang med at gøre de sidste forberedelser til paraden. Selve monumentet bliver vasket af, græsset på voldene bliver klippet og brostenene bliver fejet og det sidste ukrudt bliver svitset af.

 

Blandt de vigtigste forberedelser ved et arrangement af den kaliber, som kommandanten skal være vært ved i morgen, er også hele spørgsmålet om sikkerhed.

 

– Uden at vi skal gå i detaljer omkring sikkerheden, kan jeg bare sige, at det naturligvis er noget, vi skal have fuldstændig styr på, siger Allan Bo Petersen.

 

Han husker, hvordan et par japanske turister havde svært ved at holde sig på afstand tidligere på året, da det var Japans kronprins, der var på besøg på Kastellet. Den slags situationer skal man også være forberedt på.

 

– Uanset hvor meget vi forbereder, så kan der altid opstå ét eller andet. Alting er planlagt inden for minutter, og hvis en VIP bliver forsinket i trafikken, så kan programmet godt skride. Men så er det jo, at jeg som officer må tage en førerbeslutning, det er vi jo heldigvis uddannet til, siger majoren.

 

– Det er også sket, at vi pludselig manglede en krans, fordi en chauffør havde glemt at aflevere den. Det kommer ikke til at ske i morgen, for jeg har en tjekliste og ved præcis hvor mange kranse, der skal være. Jeg skal bare lige have tjekket om Kongehuset har deres egen krans med, siger majoren med et smil.

 

Foto: Som noget nyt i år har Kommandanten i Kastellet i samarbejde med Danmarks Veteraner og Veterancenteret arrangeret et grillarrangement for de veteraner og deres pårørende, som ikke deltager ved gudstjenesten i Holmens Kirke. Se mere på Kastellets side på Facebook. Foto: Lars Bo Axelholm

Major Allan Bo Petersen tiltrådte som Kommandant i Kastellet 16. januar 2017 og det er derfor første gang, han har ansvar for arrangementet. Men dagen før den store begivenhed er stemningen alligevel ganske afslappet.

 

– Vi har jo prøvet det før. Vi har allerede i år haft besøg af NATO’s generalsekretær og den japanske kronprins, så vi er vant til denne slags arrangementer. Men jeg vil sige, at Flagdagen alligevel er noget særligt, for jeg synes, det er en meget vigtig dag, hvor vi ærer vores faldne, og derfor er det også vigtigt for mig, at arrangementet forløber fuldstændig efter bogen, siger Allan Bo Petersen.

 

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke vises. Påkrævede felter er markerede *