-->

Nyheder

06. Maj 2020

Historiske markeringer i Haderslev

På 75-året for befrielsen skulle den traditionsrige Lysfest i Haderslev i år have sprængt alle rammer. Det satte Corona en stopper for, men befrielsen blev alligevel markeret.
Foto: 314 levende lys i vinduerne, flaghejsning og ministerbesøg. En krise skal ikke forhindre soldater i at mindes, mener garnisonskommandant og chef for Slesvigske Fodregiment, oberst Lars Mouritsen. Foto: Morten Fredslund
Tekst: Morten Fredslund, journalist

Efter en udsendelse til Irak havde chefen for Slesvigske Fodregiment, oberst Lars Mouritsen set særligt frem til at stå i spidsen for årets Lysfest, hvor regimentets egne soldater skulle udgøre hovedstyrken i Tappenstregen for første gang, siden regimentet blev genetableret i 2019.

 

Men regimentets soldater og øvrige ansatte blev den 13. marts sendt hjem som følge af Corona-pandemien, mens planen om at gennemføre en spektakulær lysfest med 450 inviterede gæster og 10.000 borgere forsamlet på kasernen endegyldigt blev skrinlagt den 26. marts.

 

– Det er da superærgerligt. Ud over, at det i år er 75-året for Danmarks Befrielse og 100-året for den dansk-tyske genforening, ville lysfesten også være den første i mange år, hvor hovedparten af de deltagende soldater ville have Slesvigskes regimentsmærke i baretten. Det ville være eget kuld, om jeg så må sige. Så i år var Lysfesten udset til at blive noget helt særligt, siger Lars Mouritsen.

 

Kort tid efter han tiltrådte som chef for det genetablerede regiment, blev han udsendt til Bagdad i seks måneder og var frem til begyndelsen af februar bl.a. Senior National Representative for de samlede danske styrker i Irak.

 

Et arrangement der giver kuldegysninger

– Personligt havde jeg virkelig glædet mig til at komme hjem og følge forberedelserne og gennemføre Lysfesten, der er den største tilbagevendende begivenhed ved regimentet. Men Lysfesten er en rigtig stor oplevelse for alle soldater, der er del af begivenheden. Og mange officerer, der har været involveret i planlægningen, er selvfølgelig også skuffede over, at vi har været nødt til at aflyse, selv om det jo sker som en nødvendig konsekvens af den Corona-krise, vi alle befinder os i, fortæller Lars Mouritsen.

 

Som chef for det i dag 350 mand store regiment, stod han første gang i spidsen for Lysfesten sidste år.

 

– Lysfesten er et kæmpe set-up, som giver kuldegysninger, når man er en del af det eller blot er til stede. Det er bare noget helt særligt som regimentschef og garnisonskommandant at stå i spidsen for Lysfesten på Haderslev Kaserne. Og da de officerer, der var udpeget til at være indtrådt i Tappenstregen eller centrale i gennemførelsen på anden vis typisk er yngre officerer, vil de næste år måske allerede være videre i karrieren og vil derfor måske ikke få samme mulighed igen. For dem er det selvfølgelig ekstra ærgerligt, at vi må aflyse i år, siger Lars Mouritsen, der står i spidsen for et regiment, hvor de historiske rødder har særlig stor betydning.

 

Foto: Major Henning Roland Dons og oberst Lars Mouritsen. Foto: Morten Fredslund

16 ceremonielle markeringer om året

Med en placering i det historie-bevidste Sønderjylland gennemfører Slesvigske Fodregiment mindst 16 ceremonielle markeringer om året. Markeringen af Danmarks Befrielse har siden 1950 fundet sted med den folkelige Lysfest, som regimentet siden 2015 har gennemført i et tæt parløb med Haderslev Kommune.

 

Rygtet siger, at det aldrig har regnet under afviklingen af en lysfest, ligesom det i år er første gang i Lysfestens 71-årige levetid, at begivenheden bliver aflyst.

 

– Historien betyder meget for landsdelen og meget for regimentet, hvor især vores værnepligtige og HRU-soldater får de historiske højdepunkter ind med modermælken. Men som rigtig mange andre unge, der eksempelvis misser den traditionsrige karettur efter studentereksamen, går vores yngste soldater i år glip af en skelsættende, markant begivenhed – uden at de to ting i øvrigt kan sammenlignes. Det kommer de sig over, men det er superærgerligt, da Lysfesten i år skulle have været noget helt, helt særligt, siger Lars Mouritsen, da HOD – i behørig afstand – har sat ham stævne på regimentets chefkontor syv timer før det unikke, 52 m2 store Dannebrog stryger til tops for at markere befrielsen.

 

For selv om Lars Mouritsen sammen med sin lysfest-task force, Haderslev borgmester og øvrige involverede allerede medio marts traf beslutning om at aflyse den traditionelle Lystfest, holder han fast i, at Danmarks befrielse skal markeres hos det sønderjyske regiment.

 

– Vi er en militær organisation, og regimentet har fanebånd for de tab, man led lige uden for porten den 9. april 1940. Så uanset hvilken type krise eller krig vi måtte være i, så gennemfører vi fortsat en markering af de historiske mærkedage, som vi har ved regimentet. Og så må den markering blot blive tilpasset omstændighederne. Så selv om Lysfesten og Mindegudstjenesten blev aflyst i deres kendte form, så skal vi, uanset hvad, fortsat markere befrielsen. Og i aften markerer vi den 4. maj som alle andre ved at tænde lys i vinduerne, vi hæver flaget og vi mindes. Vi har så lidt flere vinduer, og vores Dannebrogsflag er lidt større, end hvis vi blot sad derhjemme, siger Lars Mouritsen, og tilføjer:

 

– At forsvarsministeren på eget initiativ har meldt sin ankomst ved aftenens markering, ser jeg blot som en bekræftelse af, at det er vigtigt, og rigtigt, at vi som regiment holder fast i at markere de historiske mærkedage – corona-krise eller ej.

 

Planer om en blåkopi næste år

Det er major Henning Roland Dons, der som chef for regimentets garnisonsstøtteenhed står for den praktiske planlægning af Slesvigske Fodregimets mange historiske ceremonier. Heriblandt også Lysfesten, som han sammen tre officerskolleger og tre øvrige medarbejdere kastet en stor portion vitaminer i det seneste års tid. Alene Lysfest-befalingen, der detaljeret beskriver hvem, der gør hvad, hvornår i løbet af de små to timer lysfesten på kasernen skulle stå på, fylder omkring ti tætskrevne sider. Listen med 450 inviterede VIP-gæster fylder også godt, og talte blandt andre ministre, folketingsmedlemmer, flere udenlandske ambassadører, mange borgmestre og et stort antal højtrangerende officerer fra ind- og udland. Heriblandt Forsvarets øverste ledelse.

 

– Vi har en styregruppe sammen med kommunen og holder seks-syv møder om året. Men da planen var, at godt 10.000 mennesker ville stimles sammen på kasernepladsen, var en aflysning jo ikke til at komme uden om i forhold til sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Men allerede senere i denne måned gennemfører vi det første styregruppemøde vedrørende næste års Lysfest, som vi håber kan blive en blåkopi af det allerede planlagte arrangement, siger Henning Roland Dons.

 

Han fortæller at alle de deltagende arrangører selvfølgelig er skuffede over aflysningen men samtidig har accept for, at det er nødvendigt i forhold til situationen.

 

– Trods skuffelsen er alle glade for, at vi gennemfører en markering af befrielsen – en markering der har fået stor opmærksomhed fra omgivelserne, pressen m.fl. Det er et tydeligt bevis på, at det ikke er uvæsentligt, det vi gør i forhold til traditioner og fastholdelse af historiske markeringer, siger Henning Roland Dons og tilføjer:

 

– Men selvfølgelig er det uheldigt, at det netop er i år, hvor vi havde lagt et meget højt niveau, at Lysfesten bliver aflyst. Det ved jeg, at de 700 fakkelbærere, som jo primært er børn, og mange andre også er kede af. Men det må vi jo blot acceptere og så håbe på, at vi kan gennemføre det meste af det planlagte til næste år.

 

Foto: Forsvarsminister Trine Bramsen valgte selv at ville være tilstede, da årets Lysfest på Haderslev Kaserne blev erstattet af en reduceret markering af Befrielsen den 4. maj. Ministeren lagde en krans for garnisonens faldne 1940 og holdt senere en kort tale for de få fremmødte. "I dag markerer vi friheden og freden. Helt som de gjorde for 75 år siden. Der er en pris, hvis ikke vi passer godt på Danmark. Derfor må vi aldrig tage det danske forsvar for givet. Vi må aldrig tage friheden og freden for givet. I respekt for de der kæmpede og kæmper," sagde Trine Bramsen blandt andet. Foto: Morten Fredslund

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke vises. Påkrævede felter er markerede *