-->

Nyheder

07. Juni 2021

Dansk støtte til amerikanerne

Der var travlhed på Esbjerg havn, da Forsvaret ydede Host Nation Support til en amerikansk brigade på vej til Polen.
Foto: Amerikanerne og deres køretøjer ankom med NATO-skibet ”Honor” til Esbjerg havn natten mellem fredag og lørdag. FOTO: Hjemmeværnet
Tekst: Michael Aagaard, journalist

Danske soldater fra Hjemmeværnet, Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet har hen over weekenden hjulpet den amerikanske hærs 81st Stryker Brigade og deres kampkøretøjer godt videre på deres vej til Polen. Hjemmeværnet, der har deltaget med 150 soldater, har haft en fremtrædende rolle under opgaven, fortæller chef for Hærhjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland, Claus Klaris.

 

– Opgaven har været tofoldig. Der er en klassisk hjemmeværnsopgave med at sikre og passe på. Det har vi gjort i samarbejde med politiet. Men den største og mest komplekse del har været, at vi har haft ansvaret for koordinationen mellem 15-20 forskellige myndigheder. Både militære myndigheder fra Danmark og USA, men også civile som told- og veterinærmyndighederne, siger han.

 

Foto: Oberstløjtnant Claus Klaris, chef for Hærhjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland, ved havnen i Esbjerg. FOTO: Hjemmeværbnet

Amerikanerne ankom med NATO-skibet ”Honor” til Esbjerg havn natten mellem fredag og lørdag. Herfra skulle omkring 300 stykker materiel, fordelt på de pansrede Stryker-kampkøretøjer, lastbiler og andre køretøjer samt containere læsses af skibet og på last- og togvogne for at blive transporteret videre til Tyskland.

 

En sjælden mulighed
Opgaven er en sjælden mulighed for Forsvaret at yde Host Nation Support. Det går ud på, at medlemslande i NATO er forpligtet til at yde støtte til allierede, når de gennemfører operationer eller øvelser i Danmark, eller som i tilfældet her skal transportere materiel igennem landet. Støtten kan være alt fra sikkerhedsopgaver, akut sundhedsberedskab, logistisk støtte, praktiske forplejningsopgaver og indkvartering.

 

– For mig personligt har det været prikken over i’et efter lang tids forberedelse. At man så også kan se soldater komme med kæmpe glimt i øjet, fordi de kan se, at det her er en relevant opgave. Det gør mig som chef glad og stolt, siger Claus Klaris.

 

Den store opgave har varet fra mandag i sidste uge og forventes endelig afsluttet senest onsdag, fortæller Claus Klaris.

 

– Vi har lagt rigtig meget arbejde i forberedelserne med så mange af aktørerne som muligt. Det har haft en kanon god effekt, og der har været en utrolig stor opbakning og vilje til at samarbejde, så det er gået rigtig godt, siger han.

 

Foto: Omkring 300 stykker materiel, fordelt på de pansrede Stryker-kampkøretøjer, lastbiler og andre køretøjer samt containere skulle læsses af skibet og på last- og togvogne for at blive transporteret videre til Tyskland. FOTO: Hjemmeværnet

Med sig har Hjemmeværnet nu en stor pose erfaringer til fremtidige opgaver med Host Nation Support. Blandt andet om hvem der skal involveres i planlægningen af en så kompleks opgave.

 

– Der er ingen tvivl om, at nogle af de mennesker og de enheder vi lærer at kende nu, dem burde vi have haft med i forberedelserne. Så der er kommet yderligere enheder på listen, som vi skal have med i forberedelserne i fremtiden. Et andet læringspunkt har noget med anerkendelse og synliggørelse at gøre. Vi har lavet skuldermærke, som folk kunne have på herover. Det ville alle amerikanerne også gerne have. Det kan lyde banalt, men det har noget med samhørighed at gøre, og det har faktisk en kæmpe betydning, fortæller Claus Klaris.

 

 

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke vises. Påkrævede felter er markerede *