Nyheder

31. August 2017

2,5 mia. kr. er ikke et substantielt løft

- 2,5 milliarder kroner delt mellem politiet, Kriminalforsorgen og Forsvaret er slet ikke et substantielt løft til Forsvaret.
Foto: Screenshot TV2 NEWS
Tekst: Vickie Lind, pressechef

2,5 milliarder kroner delt mellem politiet, Kriminalforsorgen og Forsvaret er slet ikke et substantielt løft til Forsvaret. Det er regeringen/forsvarsministeren selv, der har bragt det noget tågede begreb ’substantielt løft’ ind i debatten, men jeg må bare konstatere, at vi har en helt forskellig opfattelse af, hvad det betyder. Lige nu er jeg rigtig skuffet, for med regeringens udspil, så ligner det langt mindre end 2 milliarder kroner ekstra i 2018, og det er kun lige nok til at fylde hullerne fra seneste forlig. Huller som jo først og fremmest er kommet på grund af politiske valg, siger Niels Tønning, formand for HOD, som umiddelbar reaktion på det udspil til Finanslov, som finansminister Kristian Jensen netop har præsenteret.

 

Forsvarsbudgettet var på cirka 21 milliarder kroner. Så udskrev partierne bag forsvarsforliget en ekstraregning til Forsvaret på kampfly – og som den eneste statslige arbejdsplads skal Forsvaret også selv betale for sine arbejdsskader. En ekstraregning på samlet knap 1 milliarder kroner, som Forsvaret gennem ”effektiviseringer”, som følge af en netop gennemført analyse, selv skal dække inden for budgettet. Der er altså taget 1.000.000.000 kroner ud af budgettet, inden man nu tilfører noget i størrelsesordenen 1-1,5 milliarder kroner.

 

Hvis man ser på politikernes udmeldinger om ønsker til Forsvaret i form af nye kapaciteter som områdeluftforsvar til fregatterne, ubådsbekæmpelse, cybersikkerhed, forøget værnepligt og meget mere, så er penge i den størrelsesorden mindre end 1/3 af, hvad der skal bruges. Lægger man så oven i, at der er især personelmangel, så bliver det en kamp op ad bakke at få tingene til at fungere i Forsvaret, siger Niels Tønning.

 

Under præsentationen lagde finansminister Kristian Jensen vægt på, at man ikke kan se, hvad Forsvaret samlet set vil få, for det vil først komme i forbindelse med forhandlingerne om forsvarsforlig i løbet af efteråret.

 

Vi har så til gode at se, hvor meget det i sidste ende kommer til at dreje sig om, men indtil vil vi på det kraftigste opfordre Forsvarets militære chefer til at informere politikerne om, at de må holde igen med ønskesedlerne, hvis rammerne skal hænge sammen, siger Niels Tønning.

 

» Lige nu er jeg rigtig skuffet, for med regeringens udspil, så ligner det langt mindre end 2 milliarder kroner ekstra i 2018, og det er kun lige nok til at fylde hullerne fra seneste forlig «,
Niels Tønning, formand HOD

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke vises. Påkrævede felter er markerede *