-->

Debat

24 | 04 | 2024
16. Februar 2024

OK24 De afsluttende forhandlinger

Liggeunderlaget står i krogen sammen med rygsækken, der er pakket til de første 3-4 dage og nætter. Ugers forberedelse, planlægning og koordination er slut. Leder, februar 2024
Tekst: Niels Tønning, formand

51000A FEB24 – LIGGEUNDERLAGET STÅR I KROGEN sammen med rygsækken, der er fyldt med energibarer og småfornødenheder til de første 3-4 dage og nætter. Ugers forberedelse, planlægning og koordination er slut. Udgangslinjen er passeret, og det fremskudte operationscenter summer af aktivitet, men også af spændt forventning om et hurtigt gennembrud. Stabshjælpernes laptops flimrer med forskellige dele af det store plankompleks. Stemningen er intens, og den dæmpede samtale i de små grupper af beslutningstagere fordelt i rummet blander sig med printernes afventende summen.

 

051700A FEB24 – Tiden snegler sig afsted, og ventetid er et af mange lighedspunkter, men det er hverken en operation eller en øvelse – scenariet er overenskomstfornyelsens afsluttende forhandlinger, og stedet er Finansministeriets rentekammer, der er HQ (og hvileområde) for organisationsformænd og sekretariat i akademikernes (AC) For[1]handlingsudvalg (FHO).

 

052130A FEB24 – Forhandlingerne startede i december med en formel udveksling af krav. Siden har HOD ved flere tekniske drøftelser og egentlige forhandlinger med FPS afhandlet alle krav. Nogle krav blev afvist i forløbet, modkrav opstod, og torsdag d. 1/2 kulminerede forhandlingerne med et underskrevet resultatpapir med det, som FPS og HOD kunne opnå enighed om. Men hermed er intet afgjort. Man kan sige, at vi sammen med FPS har lavet en indkøbsliste, men at pungen aktuelt er tom, og der stadig kan pruttes om prisen.

 

Forhandlingerne drejer sig også denne gang om andet end rammen. Natten har været præget af forhandlinger om vilkår for tillidsrepræsentanter, opsparings- eller fritvalgsordninger. Men her 061000A FEB24 er det de helt centrale AC-krav til fleksibilitet, arbejdstid og merarbejde, der er på bordet. Spændende forhandlinger, der taler direkte ind i vores udfordringer med overenskomstansatte officerer i løngruppe 5.

 

Alt afhænger af størrelsen af den økonomiske ramme, som parterne her 061430A FEB24 fortsat ‘kæmper’ om i Finansministeriet. Vi er i AC enige om, at flest mulige penge skal gå til generelle lønforbedringer. Og hvis reallønnen skal sikres, kræver det både en stor økonomisk ramme, og at regulerings[1]ordningen videreføres med et retvisende indeks.

 

AC har derfor heller ikke prioriteret, at der afsættes puljer til HOD’s eller andre organisationers decentrale forhandlinger. Men det er et krav fra andre, og hvis de opstår, skal vi i AC FHO beslutte, hvordan den skal anvendes. Og i den proces skal jeg argumentere mig til en fair andel til finansiering af resultatet af forhandlingerne med FPS.

 

071000A FEB24 – Forhandlingerne er, måske også som jeg forventede det, end ikke tæt på en afslutning, og nu kan trykningen af bladet ikke udsættes længere. Men når der forelig[1]ger et resultat, vil det selvfølgelig blive fortalt på vores andre nyhedskanaler. Vi krydser fingre for et godt resultat.

 

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke vises. Påkrævede felter er markerede *