-->

Nyheder

29. Marts 2017

Skoleskibe midtpunkt i højtidelighed

Søværnets sejlkuttere Svanen og Thyra har tilbagelagt over 4.000 sømil og ligger i øjeblikket i Charlotte Amalie på Sankt Thomas. Her lægger de dæk til markeringen af 100-året for salget af de Dansk Vestindiske øer.
Foto: Michelle Berg
Tekst: Peter Ernstved Rasmussen, journalist

De brede smil sidder løst hos besætningerne om bord på Søværnets sejlkuttere Svanen og Thyra. De to bermudariggede søsterskibe af typen yawl ankom for nogle uger siden til Caribien, og i de kommende dage bliver de et af flere midtpunkter i markeringen af 100-året for salget af øerne Skt. Thomas, Skt. Jan og Skt. Croix til USA.

 

HOD møder besætningerne i Charlotte Amalie, hvor de to sejlkuttere har deltaget i Saint Thomas International Regatta. I dag holder skibene “åbent hus”, og fredag på selve Transfer Day den 31. marts deltager besætningerne i en militærparade langs Charlotte Amalies havnefront. Sejladsen ender ud for parlamentsbygningen, hvor den danske søofficer Henri Konow i 1917 samme dag beordrede Dannebrog strøget for sidste gang.

 

Ved markeringen deltager blandt andet chefen for 1. eskadre, kommandør Lars Hansen. På sejlkutterne glæder besætningerne sig, fortæller kaptajnløjtnant Christian Egeris Andersen, der er chef på Thyra.

 

– Vi ser frem til at være en del af markeringen og derved vise, at vi anerkender danmarkshistoriens kendsgerninger. Jeg er stolt over, at vi har krydset Atlanterhavet for at vise vores respekt på denne specielle dag. Vores fysiske tilstedeværelse giver os mulighed for at møde menneskerne på øerne ansigt til ansigt, og det betyder noget i min optik, siger Christian Egeris Andersen.

 

Tolerance og fleksibilitet om bord

 

Skibene forlod København i oktober. Halvdelen af besætningerne er fast personel, mens den anden halvdel løbende bliver skiftet ud og dels består af kadetter og værnepligtige dels af civile og elever fra erhvervsskolerne og Det Blå Danmark.

 

– Det sociale liv om bord er gået overraskende godt, og besætningerne skal have stor ros for at have været tolerante og fleksible over for hinanden og de mange elever, som vi har haft om bord, siger Christian Egeris Andersen.

 

Sejladsen har med andre ord levet op til forventningerne, selv om der ifølge chefen på Thyra har været mere arbejde på togtet, end han havde forestillet sig.

 

– De to gamle sejlkuttere har haft en del skavanker, og det har vist sig at være en udfordring at finde reservedele i denne del af verden. Internet, moderne værksteder og faste aftaler skal man ikke tage for givet herovre, så det går ikke altid så hurtigt, som man kunne ønske sig, siger han.

 

Måtte have hjælp af kystvagten på Barbados

 

Ifølge Christian Egeris Andersen har togtet været lærerigt for alle om bord – og ikke kun for kadetter og elever. På et skib i rum sø lærer man altid at være på forkant med tingene og at improvisere, når planen alligevel ikke forløber som forventet.

 

Passagen af Atlanterhavet gik smertefrit, og besætningerne kunne egentlig været fortsat i en uge mere, fortæller Christian Egeris Andersen. Alligevel besluttede de at sejle i havn, da Barbados efter 18 døgn dukkede op i horisonten.

 

– Ud for havnemolen i Bridgetown startede dæksgasten motoren. Beeep! Fejlmelding. Motorens manøvrehåndtag virkede ikke, og vi var ude af stand til at lægge skibet til kaj udelukkende for sejl. Det var ærlig talt et stort antiklimaks at være nået så langt, og så ikke at kunne slæbe sig over målstregen selv, siger Christian Egeris Andersen.

 

I stedet måtte kystvagten på Barbados hjælpe Thyra, efter at Søværnets sejlkutter havde ligget stand by i flere timer. Reservedelene til motoren måtte flyves ind fra Belgien, og mekanikeren skulle flyves ind fra Martinique.

 

– Derfor blev vores ophold på Barbados lidt længere end forventet. Men det var trods alt så ikke det værste sted at have motorhavari, siger Christian Egeris Andersen med et lille grin.

 

Efter opholdet på Skt. Thomas sejler de to orlogsskibe videre til Norfolk, Annapolis og Baltimore i USA, inden det går retur over Atlanterhavet med et enkelt stop i England. Undervejs skal skibene besøge både den amerikanske og den britiske officersskole.

 

 

Kaptajnløjtnant Christian Egeris Andersen siger, at det sociale liv om bord er gået overraskende godt og roser besætningen for at være tolerante og fleksible over for hinanden.

 

 

Både Thyra og Svanen har deltaget i kapsejladsen St. Thomas International Regatta.